Banabilet.com doğrudan bilet tedarikçisi olmayıp alıcı ile satıcıları veya organizatörleri buluşturan bir platformdur.

Galatasaray Tarihi

Galatasaray Tarihi

11 Aralık 2022

Galatasaray'ın tarihi 1905 yılına dayanır. Galatasaray tarihi içerisinde Süper Lig ile olan mücadeleler de yer alır. Galatasaray Spor Kulübü bünyesinde Süper Lig'de mücadele etmekte olan futbol takımlarından biridir. Galatasaray Spor Kulübü bünyesindeki Galatasaray Sportif Anonim Şirketi, aynı zamanda kulübün futbol takımının da sahibidir. Şirket Galatasaray Spor Kulübü'nün 1997 senesinde şirketleşme sürecine girişinin ardından kurulmuştur. Aynı zamanda Türkiye futbol tarihinde en başarılı ve en çok taraftar sahibi olan spor kulüplerden biri olarak bilinir.

1905 senesinde Ali Sami Yen ve arkadaşları tarafından, o sırada öğrencisi oldukları Galatasaray Lisesi'nde kurulan kulübün ilk spor dalı olarak bilinir. Şu ana kadar 22 defa Süper Lig şampiyonası almış, 18 kez Türkiye Kupası ve 16 kez de Türkiye Süper Kupası sahibi olmuş; 2000 yılında tüm bunlara ilave olarak UEFA Kupası'nı ve UEFA Süper Kupa'yı kazanmıştır. 

Galatasaray Tarihinde En Çok Gol Atan Futbolcu Hangisidir?

Galatasaray'ın tarihi boyunca en fazla gol atan isim gol rekortmeni olarak da bilinen futbolcu Metin Oktay'dır. Ümit Karan ise toplam 97 gole imza atarak listenin 8. sırasında yer almaya hak kazanır. Galatasaray aynı zamanda 1999 00 yılında UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarını 3. sırayla bitirdikten sonra, katıldığı UEFA Kupası'nı da mağlubiyetsiz kazanan tek takımdır. 

Galatasaray Tarihinin En Pahalı Transferi Kimdir?

Galatasaray'ın tarihi boyunca en yüksek ücretli transferleri aşağıda yer alır. Galatasaray tarihi bu transferler ile tanınır:

  • Milan Baros: 5,5 milyon Euro ile listenin ilk sırasında yer alır.
  • Bülent Akın: 5,5 milyon Euro ile listede adından söz ettiren diğer isimdir.
  • Telles: 6,1 milyon Euro ile bu listenin son futbolcusudur.

Galatasaray Tarihindeki Kaleciler Kimlerdir?

Galatasaray'ın tarihi boyunca kaleciler aşağıda yer alır:

  • Ahmet Robenson: Galatasaray’a ait bilinen ilk kaleci Ahmet Robenson’dur. Robenson eğitiminin başından beri Galatasaraylı sayılabilir. Galatasaray Lisesi’nden mezun olan ve eğitimini tamamladıktan sonra yine Galatasaray Lisesi’nde Beden Eğitimi Öğretmenliğini yaparken, Ali Sami Yen’in kurduğu Galatasaray Futbol takımında kalecilik yapan isim, basketbol sporunu da Türkiye’ye tanıtan kişidir.
  • Turgay Şeren: Yakın dönemde kaybedilen Turgay Şeren, Berlin panteri olarak anılır.

Galatasaray Lisesi Futbol takımında santraforluk yaptığı sırada dikkatleri üzerine çeken Turgay Şeren’in kalecilikte daha yetenekli olabileceği fark edilmiş ve bundan sonra kaleci olarak değerlendirmeye alınmıştır.

  • Zoran Sımovic: Galatasaray tarihinde kaleci denilince ilk akla gelen isimlerden biri SİMOVİÇ’tir. 80 li yılların sonunda Türk futbolunun kendini yeni yeni tanıtmaya başladığı dönemlerden birinde, yer alan bu efsane isim Zoran’dır. Eski Yugoslav Milli Takım kalecisi daha sonraki süreçte Galatasaray’a transfer olmuştur.
  • Brad Friedel: Ulubatlı Souness tarafından takıma getirilen ve Premier Lig Efsanesi olarak anılan Brad Frıedel, Fatih Terim’in yabancı kadrosunu kalede harcamak istemediğinden bir sezon sonra gönderilmiştir.
  • C. Taffarel: Fransa’dan Dünya Kupası finali sırasında 3 gol yemesinin ardından Galatasaray kadrosuna katılmıştır.
  • F. Aly Mondragon: Taffarel’den sonra kale kadrosunu Fransa Metz takımından transfer olan FARYD ALY MONDRAGON tutmuştur.
  • F. Muslera: Takımın 4. yıldızını aldığı 2014 / 2015 sezonunda yılın futbolcusu olarak seçilmiştir.

Galatasaray Tarihi Boyunca Kaç Şampiyonluğu Var?

Galatasaray'ın tarihi boyunca şampiyonluk sayısı farklı liglere göre değişim gösterir. Galatasaray tarihi boyunca gördüğü şampiyonluklar şu şekildedir:

  • 22 kez Şampiyonlar Ligi
  • 18 kez Türkiye Kupası
  • 16 kez Türkiye Süper Kupası
  • 1 kez UEFA Kupası (2000)
  • 1 kez UEFA Süper Kupa (2000)

Bu ödüller yapılan maçlar neticesinde farklı zaman aralıklarında elde edilir.